A Mennyek Kapuja

Kedvezményezett:

Dunaföldvári Evangélikus Egyházközség

Sudridom Hagyományőrző Egyesület

A szerződött támogatás összege:

49 996 682 Ft

A szerződött támogatás mértéke:

A projekt befejezése:

2020. 01. 02.

A Mennyek Kapuja rendezvényeket azzal a céllal álmodtuk meg, hogy a Dunaföldváron és környékén élő nehéz sorsú gyermekeket, családokat, segítségre szorulókat, időseket megsegítsük.

Mindennapi munkánk során találkozva gyermekekkel és szüleikkel azt tapasztaljuk, hogy  igény van olyan lehetőségekre, melyek a hátrányos helyzetben élőket is bevonják a közösségekbe, színvonalas képzéseket biztosítanak, esélyt adnak a hátrányok tudatos felszámolására.

A Dunaföldvári Evangélikus Egyházközösség és a Sudridom Hagyományőrző Egyesület kulturális és közösségépítő tapasztalatait összehangolva kidolgozott egy olyan szemléletformáló programsorozatot, mellyel sikeresen pályázott állami támogatásra.

Programjaink fő alappillérei a hagyományőrzés, kulturális értékek megőrzésének, egymás elfogadásának, a diszkriminációtól mentes környezet kialakításának fontossága.

Kreatív foglalkozások

Az programokat azzal a céllal szerveztük, hogy segítsünk a fiataloknak a kreatív képességeinek felszínre hozásában többszintű, türelmen és együttműködésen alapuló tevékenységen keresztül. Megismertettük őket a tűzzománc technika alapszintjével, valamint a gyöngyfűzéssel összetettebb technika megismerésével az ékszerkészítés folyamata közben.

A foglalkozások menete a következő volt: rövid technikai tájékoztatás az alapanyagokról, a tűzzománc esetén a részletes elemzése a balesetek elkerülésének. Bemutatott minták közös elemzése, esztétikai és készítése szempontból. A munka fázisokra bontása, vázlatok készítése, a munkafolyamat elvégzése. Figyelmet fordítottunk az összetett folyamatok átlátására – a figyelem, türelem, együttműködési készség, technikai eljárások elsajátítására.

Gyöngyből ékszer készítés házilag

A gyöngyfűzés egyaránt tartalmas időtöltés kisgyerekeknek és felnőtteknek is. Könnyen készíthető egyszerű nyaklánc, de akár igényes ékszer is, csak megfelelő gyöngyökre és türelemre van szükség. Ma már igazán sokféle gyöngy kapható az olcsó műanyag bizsutól az értékesebb gyöngyökig, lehetővé téve, hogy kipróbáljuk fantáziánkat.

Felkértük a témában járatos Kettler Veronikát, hogy vezessen be minket a gyöngyfűzés rejtelmeibe a népi hagyományok mintáit követve.

Tűzzománc készítés

A tűzzománc készítés külön világ… évezredek óta ismert eljárás, mely nem csak díszítő, de gyakorlati funkciókat is képes ellátni. Az évszázadok alatt számos válfaja, irányzata alakult ki, attól függően hol, milyen alapanyagot tudtak felhasználni és természetesen, hogy milyen célra. Több lépésben készülnek a tárgyak, szükség van a kiégetéshez megfelelő kemencére is, ezért nem olyan egyszerű a kivitelezés.

Felkértük Farkas-Huszka Rózsát, hogy tartson egy foglalkozássorozatot, mely keretében a jelenlevők megtanulhatják a tűzzománckészítés alapfogásait, kipróbálhatják elképzeléseiket.

Közösségben lenni érdemes